Pizza – Hvorfor er den usund?

pizza

Pizza er en af de mest populære madvarer i verden. Det kan være svært at sige nej til det krydrede, saftige og smagfulde stykke italiensk kunst. Men fordi pizza ofte er højt på fedt, sukker og salt, har det en tendens til at falde i kategorien "usund" – men hvorfor? Vi tager et kig på nogle af de specifikke grunde til, hvorfor pizza ikke er så god for din sundhed som du måske tror.

Fedtindholdet

Når det kommer til fedtindholdet i pizza, har det et meget højt indhold af mættet fedt og transfedtsyrer. Mættet fedt har tendens til at øge dit samlede kolesteroltal og øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Transfedtsyrerne kan skade cellerne i din krop og reducere dine immunforsvar. Derudover har pizza ofte en masse olivenolie eller anden type olie på toppen, som yderligere øger det samlede fedtindhold.

Sukkerindholdet

Pizza indeholder også store mængder sukker – især fra tomatsaucen. Tomatsauce bruges ofte som base på pizzaer; derfor føjer den ofte ekstra sukker til pizzaen. Nogle gange er sukker endda blevet tilsat tomatsauce med vilje for at give den lidt mere sødme! Desuden bruger pizzabagning ofte sukker som en ingrediens; det bruges som et bindemiddel for at holde alle ingredienserne sammen. Selv om det kan se ud som om der ikke er meget sukker i en portion pizza, skal man huske på at stort set alle ingredienser har et visuelt lille antal portioner, men når man samler dem op, bliver de hurtigt meget store!

Saltindholdet

Salt bruges normalt som smagsforstærker og uden salt ville maden virke meget tam. Men nogle gange er der tilsat alt for meget salt – især når det kommer til fastfood-restauranter som serverer pizza. Det betyder, at du faktisk indtager en stor del af din daglige anbefalede maksimale saltmængde med blot et par stykker pizza! Det kan øge risikoen for hypertension (højt blodtryk) og andre sundhedsmæssige problemer forbundet med overskydende saltindtagelse over tid.

Opsummering

Som du kan se ovenfor indeholder almindelig fastfood-pizza store mængder fedt, sukker og salt – ingredienser som alle bidrager til dens usundhedsfaktor! Og selvom der findes mange typer low-fat/low-sugar/low-salt pizzaer på markedet nu om dage, skal man huske på at disse stadigvæk har mindst et af disse problematiske elementer – så pas på med hvor meget du spiser! Heldigvis findes der alternativer – sørg altid for at lave din egen “sund” version ved hjemmebrug: lav din egen tomatsovs fra bunden uden sukker; brug magert ost; lav masser af grøntsager som topping; undlad olivenolie eller anden type af olieflader… Det skylder du dig selv!

Konklusion

Som du kan se ovenfor er der mange grunde til at overveje om pizzasundhed – især hvis du spiser den regelmæssigt! Derfor skal man altid prøve at lave sin egen version derhjemme ved hjemmebrug; prøv disse tips:

  • Lav din egen tomatsovs fra bunden uden sukker
  • Brug magert ost
  • Lav masser af grøntsager som topping
  • Undlad olivenolie eller anden type olieflade

Husk: Pizza kan godt være sund – bare pas på med portionerne og lav den sundere variant derhjemme!

Del:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indhold

Læs mere

Relevante artikler